Informationsblad 2019-03-26
HAMMARENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING
Till alla delägare/medlemmar i föreningen och särskilt till er som är nyinflyttade.
Ni skall känna Er varmt välkomna i gemenskapen och ta detta blad som en information om samfälligheten och dess verksamhet.
Samfälligheten har också en egen hemsida www.hammarvagen.se och där finns mera aktuell information.
Observera att de husnummer som ev. anges är gatuadressnummer.
SAMFÄLLIGHETEN
Samfälligheten är en i lag föreskriven förening för förvaltning av gemensam egendom. I vår förening är det 44 fastighets/delägare som har ansvaret för förvaltningen. D.v.s. underhåll och skötsel av gemensamma byggnader, markytor, vägar, vatten- och avloppsledningar, vägbelysning, antennanläggning, sopsortering, lekplats samt de enskilda fastigheternas yttertak och häng- och stuprännor.
Årsstämman är föreningens högsta beslutande organ där varje delägare har en röst. Stämman som hålls i mars fattar alla viktiga beslut och utser föreningens styrelse. Akuta och/eller viktiga frågor mellan årsstämmorna behandlas vid extra utlyst stämma.
Styrelsen, f.n. 6 ordinarie ledamöter, skall mellan stämmorna ansvara för föreningens ekonomi och löpande verksamhet. Styrelsens beslutsrätt är mycket begränsad. Styrelsen är enligt stadgarna skyldig att föra anteckningar över delägande fastig- heter och ägare.
MEDLEMSKAP
Varje fastighetsägare är ansluten till föreningen Villaägarna, Östra Götaland (www.villaagarna.se/ost) genom vår samfällighet som betalar medlemsavgiften. Härigenom kan Du som enskild fastighetsägare få information och hjälp med olika frågor.
Ny ägaren till fastighet skall meddela ny ägare till kassören.
Meddelande från styrelsen delges genom informationsbladet ” HAMMARNYTT”.
AVGIFTER
Varje fastighetsägare betalar för närvarande 7.200 kr/år (600:-/månad skall betalas) till samfälligheten för att täcka löpande kostnader för bland annat sophämtning, el till elstolpar och gatubelysning, snöröjning och gatusopning samt avsättning till underhållsfonden. Faktura för avgiften delas ut två gånger per år.
ANSVARSOMRÅDEN
Samfälligheten är, efter beslut om årsstämma, indelad i ansvarsområden för skötsel av våra markområden. ( bilaga delas ut en gång per år )
Två gånger om året görs en större tillsyn och städning. Dessa äger rum lördagen i vecka 16 och lördagen i vecka 40, om inte dessa inträffar på en helgdag.
Styrelsen ordnar enklare förtäring till städdagarna. Om fastighetsägare ej kan deltaga och ej hör av sig om detta debiteras en avgift på 500 kronor.
Redskap och gräsklippare finns i förrådet mellan hus 18 och 20. Nyckel är samma som till kallförrådet vid parkeringen. 2 st. aluminiumstegar finns upphängda på ” lokalens” gavel.
Samfälligheten har också hopfällbara bord och stolar att låna ut. Vid lån kontakta vår sekreterare i styrelsen som har nyckel till skyddsrummet.
KÄLLSORTERING
Vår samfällighet sorterar i sopstationen längst ner på parkeringen. Ta på ditt ansvar att kolla upp vad som gäller för källsorteringen så att rätt sak hamnat på rätt plats.
Använd också gärna Hjälmsborgstippen som är öppen på lördagar.
Alla hushåll har veckovis ansvar för att sopstationen är ren och snygg, se på bif. städschema. För att underlätta ” komihåget” har vi också en liten sopborste som skall flyttas från hus till hus.
TRAFIK
Hastigheten inom området är begränsad till 10 km/tim.. Det finns många barn och sikten är ibland begränsad så om Du kör in på området för att lasta eller lossa. Kör med stor försiktighet. Släpfordon och bilar som ej används får ej ställas på besöksparkeringen.
SERVICE/UNDERHÅLL/FÖRSÄKRINGAR
Snöröjning och sandning av vägar och parkeringsplats ombesörjs av entreprenör.
Service av el-, vatten och avloppsnät liksom vid större anlitas också entreprenörer. För löpande underhåll av el, takvård och lekplats finns av stämman utsedda arbetsgrupper.
Samfälligheten har försäkringar på byggnader och övrigt som faller inom förvaltningen. Dessutom finns en ansvarsförsäkring.
Yttertak samt häng- och stuprännor, som faller inom förvaltningsansvaret, går på de enskilda fastighetsförsäkringarna. Vid skada betalar samfälligheten självrisken för berörd fastighetsägare.
ÖVRIGT
Om Du har idéer om vad som kan göras bättre, förändras eller har andra förslag så lämna gärna dessa förslag till styrelsen.
Du som är hund eller kattägare – se till så att Ditt djur inte förorenar gräsmattor, sandlådor och andra platser.
Varje fastighetsägare ansvarar för att ta hand om sitt eget trädgårdsavfall.
Tänk på att vi alla har ansvar för att sköta om vårt område, vår lekplats och våra barn.
Om vi alla hjälps åt så går det ju lättare och bra blir det också.
DETALJPLAN Information och sammanställning
1992-07-13 fastställdes detaljplan för Hammaren. Planen omfattar bestämmelser för byggnation, färgsättning av fastigheter och nyttjande av mark. Genomförandetid är 10 år och därefter fortsätter detaljplanen att gälla. Att ändra detaljplanen kostar ca 50.000 kronor.
Byggnation och markavgränsning.
Avgränsning i tomtmark mot Bergsvägen får utföras i form av staket, plank eller häck med maxhöjden 1,3 meter över mark.
Avgränsning mellan fastigheter får utföras i form av plank i en utsträckning max 3 meter från huvudbyggnadens fasad med en höjd av max 1,8 meter. Därefter får avgränsningen ske med staket, plank eller häck av max 1,3 meter.
Inredning av förrådsvind. Avskiljningen mellan fastigheterna skall utföras i brandklass B 60. Bygglov skall sökas.
Så fort någon form av nybyggnation eller förändring planeras så skall alltid bygganmälan göras. Kontakta då byggnadsnämnden på telefon 0121-18100.
FÄRGSÄTTNING AV FASTIGHETER
Fasadkulörer var ursprungligen NCS 005-Y2OR
1010-Y30R
1010-Y50R
Kompl. kulörer Målarmästarnas färgkarta (MF) 1305 och
1725
Knutbrädor, fönsteromfattningar o vindskivor NCS 0502-Y
Dessa rekommenderade kulörer hänför sig till alltså till år 1992 och under åren som gått har fasadkulörerna förändrats och utökats. I dagsläget kan man betrakta det som viktigt att man vid ommålning tar hänsyn till grannars och närboendes synpunkter – att man rådgör med varandra och att ett positivt helhetsintryck bevaras.
NYTTJANDE AV MARK
Den mark som fastighetsägarna disponerar av samfälligheten efter Bergsvägen får inte bebyggas. Markens höjd får inte ändras.
Vegetationen kan genom sitt intag av vatten påverka husgrunder. Större växter och träd bör planteras på samma avstånd från byggnaden som är lika med den färdiga växtens höjd.